Så tar du bort virus i mobilen

Virus i mobilen är ett växande problem i takt med att smartphones blir alltmer avancerade, innehåller mer personlig information och idag snarare är små datorer än enbart till för att ringa samtal. Virus kan komma in i din mobil på flera sätt, till exempel genom att du laddat ned appar från osäkra källor, klickat på länkar i phishing-meddelanden eller besökt infekterade webbplatser. Oavsett om du har virus i din iPhone, Samsung eller annan Android-enhet så finns effektiva sätt att hantera detta och rensa mobilen från virus

Person som sitter vid ett skrivbord med en mobil kopplad till en bärbar laddare.

Så vet du om din mobil är smittad av virus

Hur vet man om man har virus på mobilen? Det är inte alltid lätt att märka, men det finns några vanliga tecken på att du kan ha virus i mobilen, oavsett om du har en Samsung, annan Android eller en iPhone:

- Försämrad prestanda
Du märker tydligt en försämring av mobilens prestanda och mobilen känns långsam.
- Okända appar
Okända appar börjar dyka upp och köras, utan att du själv har installerat eller öppnat dem.  
- Snabb batteriförbrukning
Batteriet börjar laddas ur väldigt fort, trots att din enhet är relativt ny och har god batterihälsa.
- Överdriven dataanvändning
Din dataanvändning ökar utan tydlig anledning.
- Dyr telefonräkning
Dyra sms eller samtal som du inte har gjort finns med på din telefonräkning.
- Oönskadepopup-fönster
Oönskade popup-fönster fortsätter att dyka upp på skärmen även när du har stängt ner webbläsaren.

Om dessa problem dessutom verkar försvinna när du startar om mobilen i säkert läge tyder mycket på att du faktiskt har fått virus i mobilen.

Virus kan visa sig på olika sätt beroende på dess typ och syfte. Syftet kan vara allt ifrån att stjäla personlig information till att visa oönskad reklam. Det är därför viktigt att rensa mobilen från virus, både för att skydda själva enheten och för att skydda dig och din information.

Hur rensar man sin mobil från virus?

När du har identifierat att du har virus på mobilen, är nästa steg att rensa mobilen från virus. Processen skiljer sig något beroende på om du använder en iPhone eller en Android-enhet.

Ta bort virus på iPhone

För att rensa en iPhone från virus bör du börja med att uppdatera till den senaste versionen av iOS, eftersom detta ofta inkluderar säkerhetsfixar. Du bör också radera misstänkta appar samt stänga alla webbsessioner och ta bort historik och webbdata i Safari. Om problemet kvarstår kan du behöva återställa enheten till fabriksinställningarna. Kom ihåg att säkerhetskopiera viktig data först!

Närbild på telefon med datasymboler

Ta bort virus på Android

Om du har virus i din Samsung eller en annan Android-enhet, börja med att starta enheten i säkert läge för att förhindra att tredjepartsappar körs. Gå därefter igenom dina installerade appar och avinstallera appar som ser misstänkta ut eller som du inte känner igen. För Android finns även antivirusskydd som kan hjälpa dig att identifiera och ta bort skadlig programvara. En fabriksåterställning kan vara nödvändig som sista utväg, så glöm inte att säkerhetskopiera viktiga filer först.

Så undviker du att bli smittad av virus i mobilen

För att minimera risken att drabbas av virus i mobilen finns flera förebyggande åtgärder. För Android-användare är det en bra idé att installera ett pålitligt antivirusskydd. iPhone-användare bör undvika att jailbreaka sina enheter, eftersom detta gör dem mer sårbara för attacker.

Oavsett vilken slags mobil du använder så är dessa några grundläggande råd för att undvika virus i mobilen:

- Ladda endast ner appar från officiella appbutiker
- Se till att hålla operativsystemet och appar uppdaterade
- Var försiktig med vilka länkar du klickar på och vilka bilagor du öppnar
- Använd starka och unika lösenord.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du hjälpa till att skydda din mobil från virus och andra typer av skadlig programvara.

Vi hjälper dig med din mobil

Fungerar inte din enhet somden ska? iService hjälper dig med lagning av iPhone, Samsung Galaxy, OnePlus och Huawei. Hos oss kan du även köpa begagnade iPhones med samma garanti som Apple. Välkommen in till oss!

Behöver din gamla iPhone en reparation?

Hör gärna av dig!