Rengör din mobiltelefon: En enkel guide till en fräschare mobil

Ärligt talat, när rengjorde du din telefon senast? Vi använder våra telefoner hela tiden, överallt, men om svaret är "jag minns inte", då är det dags att ta tag i saken! Här visar vi dig några enkla metoder för att rengöra din telefon och hålla den både i toppskick och bakteriefri!

Varför ska du rengöra din mobil?

Visste du att vi pillar på våra telefoner tusentals gånger om dagen? Och varje gång överför vi bakterier från våra händer till skärmen. Detta betyder att mobilen kan vara en ren smitthärd och full av bakterier. Att rengöra den på rätt sätt är därför viktigt för att hålla sjukdomar borta. Ytterligare ett skäl är att smuts och skräp kan också göra så att mobilen inte fungerar som den ska. Om du till exempel bär telefonen i fickan samlas läts smuts och damm samlas i laddningsuttaget och kan orsaka att telefonen laddar dåligt.

Så gör du för att rengöra din telefon

Rengöring av mobilskärmen

1. Stäng av telefonen och tvätta dina händer.
2. Torka av mobilskärmen med en lätt fuktad och mjuk trasa som inte luddar. En trasa som används för glasögonrengöring fungerar utmärkt. Var försiktig med att inte använd för mycket vätska och kring uttag och öppningar. 
3. För att desinficera mobilen: För att kunna göra sig av med bakterier och virus uppdaterade Apple sina riktlinjer under pandemin. Deras nya rekommendation är att man kan använda en trasa med 70-procentig isopropylalkohol eller andra desinfektionstrasor till att försiktigt torka av utsidan av sin iPhone. En rengöringsspray för elektronikprodukter kan därför vara bra att ha hemma. Eller så gör du din egen genom att köpa isopropylalkohol och blanda ut med vatten. Om du är försiktig kan du också använda lite handsprit på en microfiberduk.
4. Undvik starka medel som kan skada de beläggningar som mobiltillverkare har lagt på för att förhindra fettfläckar.

Rengöring av kameralinsen

Många av oss har säkert använt den snabba lösningen; så blåser vi på kameralinsen och gnuggar den med tröjärmen. Problemet med detta är att du lite i taget kommer att försämra linsen. Gör så här i stället:

1. Använd samma mikrofiberduk och rengöringsspray för att torka av kameralinserna. Använd inte vanliga våtservetter då dessa har mjukgörare som kan göra linsen ännu stökigare. Se till att överhuvudtaget undvika rengöringsprodukter som inte är avsedda för linsrengöring.
2. Använd destillerat vatten då vanligt kranvatten innehåller mineraler och föroreningar som fastnar på skärmen.

Om du har kondens på kameralinsen beror detta på fukt som har kommit in i kamerahöljet. Det kan se ut som en dimma på dina bilder, och det bästa är nu att ta mobilen till en verkstad.

Rengöra mobilskal

Om du har ett genomskinligt mobilskal är ett av de vanligaste problemen att det blir gult och missfärgat. Detta beror på flera faktorer; Dels åldringsprocessen av materialet som inte går att stoppa. Även det att mobilskalet utsätts för uv-strålar och kemikalier från händerna (smink, svett osv), gör att skalet gulnar. För att hålla ditt mobilskal fräscht så långe som möjligt så kan du göra följande:

1. Använd varmvatten och tvål eller några droppar diskmedel. Om smutsen sitter hårt så använd en fiberduk eller en tandborste.
2. Undvik starka rengöringsmedel som innehåller blekmedel, framför allt om du har ett färgat skal då det kan göra ditt skal flammigt och missfärgat.
3. Torka den efteråt med en torr och ren trasa.

Laddutag på en mobiltelefon

Rengöring av laddutag på Samsung och iPhone:

Vid rengöring av laddningsporten och andra öppningar måste du vara försiktig!
1. Börja med att stänga av telefonen.
2. Använd en tandpetare eller ett annat föremål som inte är för vasst.
3. Skrapa försiktigt för att avlägsna damm och andra partiklar som kan ha tryckts ihop inuti uttaget.
4. Blås då och då. Om du har en tryckluft på burk kan du använda detta. Se till att hålla burken på lite avstånd så att du inte blåser med munstycket direkt in i laddningsporten.
OBS! Vi har varit med om kunder som försökt detta själv men då lyckats skada laddningsuttaget. Känner du dig osäker är du välkommen till oss för kostnadsfri rengöring av uttaget!

Sammanfattning

Att rengöra din telefon regelbundet är inte bara bra för din hälsa, utan också för din mobils hälsa. Såta några minuter varje vecka och ge din mobil lite kärlek. Den kommer att tacka dig genom att fungera bättre och längre! Om du ändå behöver en ny iPhone så kika in i vår blocket-butik med mobiler som renoverats till nyskick och säljs med ett års garanti.

Behöver din gamla iPhone en reparation?

Hör gärna av dig!