Rensa och snabba upp din mobil

En överbelastad mobiltelefon kan göra dig riktigt frustrerad. Plötsligt kan du inte ladda ner de appar du vill, måste rensa mobilen för att kunna spela in videor och upplever små eller stora problem när du bara försöker använda telefonen som vanligt. Att optimera och rensa din mobil är viktigt för att bibehålla snabb prestanda och för att skapa mer utrymme för det du verkligen behöver.

Samsung telefon som ligger på ett bord

8 tips för att rensa i mobilen

1. Rensa cachen på din android eller iPhone

En effektiv metod för att snabba upp mobilen är att rensa cachen. Denna data kan ta upp värdefullt utrymme som du i stället kan använda till det du faktiskt behöver.

Rensa cache på IPhone:
1. Öppna appen Safari  på iPhone.
2. Tryck på  , tryck på     och tryck sedan på Rensa.
3. Välj hur mycket av surfhistoriken du vill rensa nedanför Rensa tidsperiod.
Obs! Om du har ställt in Safari-profiler kan du välja en profil för att bara rensa historiken för den profilen eller välja Alla profiler.
4. Tryck på Rensa historik.

Rensa cache på Android:
1. Öppna Chrome-appen  på en mobil eller surfplatta med Android.T
2. Tryck på Mer uppe till höger.
3. Tryck på Historik > Rensa webbinformation.
4. Välj tidsintervall högst upp.
5. Välj Genom tiderna om du vill rensa allt.
Markera kryssrutorna bredvid Cookies och webbplatsdata och Cachade bilder och filer.
6. Tryck på Rensa data.

2. Avinstallera oanvända appar

Många av oss har nedladdade appar som vi inte längre använder. Dessa kan ta upp utrymme och även köra i bakgrunden, vilket påverkar mobilens prestanda. Genom att rensa telefonen från dessa appar frigör du alltså mycket utrymme. Många telefoner har dessutom en funktion där du kan avlasta oanvända appar utan att behöva radera dem och din data helt. I telefonens inställningar får du enkelt en överblick över vilka appar som tar extra stor plats – ofta finns där appar som du glömt att du har och som kanske inte ens fungerar längre.

3. Uppdatera dina appar

Att rgelbundet uppdatera dina appar kan hjälpa telefonens prestanda och säkerhet. Uppdateringar innefattar ofta prestanda förbättringar och buggfixar som kan optimera din telefons funktion.

Uppdatera appar på IPhone:
1. Öppna App Store.
2. Tryck på din profilsymbol längst upp på skärmen.
3. Rulla för att se väntande uppdateringar och viktig information.
4. Tryck på Uppdatera vid en app för att uppdatera bara den appen eller tryck på Uppdatera alla.

Uppdatera appar på Android:
1. Öppna Google Play Butik-appen .
2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
3. Tryck på Hantera appar och enheter.
4. Appar som det finns uppdateringar för är märkta med texten Uppdatering tillgänglig.
5. Tryck på Uppdatera.

4. Använd molnlagring

Flytta foton, videor och andra stora filer till molnlagring. Detta frigör internminnet på din enhet och hjälper till att snabba upp mobilen. Du väljer själv vad du vill spara på din enhet och vad du vill spara i molnlagring.

Appar och filer som hoppar ur telefonen för att den inte rensas på länge.

5. Optimera bakgrundsappar

Vissa appar kör processer i bakgrunden som kan bromsa telefonen. Gå in i inställningarna och begränsa eller inaktivera bakgrundskörning för appar som inte behöver vara aktiva hela tiden – det kommer troligtvis snabba upp mobilen.

Databesparing IPhone:
Genom att slå på detta avstängs många aktiviteter i bakgrunden som använder internet, såsom uppdateringar och synkronisering med iCloud.

Inställningar > Mobildata > Alternativ för mobildata > Låg batteriförbrukning.

Under Inställningar > Mobildata kan du  gå igenom listan över appar och stäng av mobildata för alla du kan avvara när du inte har wifi.

Databesparing Android:
När den här funktionen är aktiverad, kommer din telefon att minska användningen av mobildata i bakgrunden, vilket hjälper dig att spara data för när du verkligen behöver den.

Gå via Inställningar > Dataanvändning > Databesparing för att aktivera.

För att se och hantera eventuella undantag, te x sync mot Gmail, tryck helt enkelt på "Databesparing".

6. Rensa meddelanden och samtalshistorik

Något som ofta glöms bort när det kommer till lagring är alla dina sparade textmeddelanden och samtalshistorik. Att rensa dessa från telefonen kan nämligen frigöra överraskande mycket utrymme. I dina lagringsinställningar kan du smidigt få en överblick över vilka meddelanden som tar extra stor plats. Du behöver alltså inte radera alla dina sms och historik för att rensa, det kan räcka långt att bara radera meddelanden där någon exempelvis har skickat en video till dig.

7. Använd inbyggda optimeringsverktyg

Många telefoner har inbyggda verktyg för att optimera prestanda. Använd dessa för att automatiskt rensa cache, avsluta bakgrundsappar och frigöra minne.

8. Fabriksåterställning

Som en sista utväg, om din telefon fortfarande är långsam trots rensning, kan en fabriksåterställning vara lösningen. Detta återställer telefonen tilldess ursprungliga inställningar, men glöm inte att säkerhetskopiera viktiga data först.

Viktigt att rensa telefonen regelbundet

Att regelbundet rensa din mobil är viktigt för att upprätthålla enhetens säkerhet och optimera dess prestanda. Genom att aktivt rensa telefonen från oanvända appar och gamla data, samt genom att regelbundet rensa cache på Android och iPhone, håller du inte bara utrymme fritt utan skyddar även mot potentiella säkerhetsrisker. Detta är ett viktigt steg för att snabba upp mobilen och säkerställa att den fungerar optimalt.

En imaginär superhjälte som kastar skräp ut ur en mobiltelefon

Uppdaterad programvara snabbar upp mobilen

Regelbundna uppdateringar av både operativsystemet och appar säkerställer både att telefonen är säker och att den presterar på bästa möjliga sätt. Dessa uppdateringar kan omfatta allt från säkerhetsfixar till prestandaförbättringar som hjälper till att snabba upp mobilen. Genom att installera de senaste uppdateringarna håller du din telefon snabb, säker och optimal för daglig användning.

Funkar det inte att rensa mobilen?

Om du har följt alla steg för att rensa och optimera din telefon men fortfarande upplever problem så kan det vara dags för en reparation. Ibland kan hårdvarurelaterade problem vara orsaken till en långsam telefon. Hos iService får du snabbt hjälp med att diagnosticera och åtgärda problemen med din telefon, och vi säljer även begagnade iPhone med samma garanti som Apple. Kontakta oss så hjälper vi dig! 

Behöver din gamla iPhone en reparation?

Hör gärna av dig!